fredag 27 februari 2009

Breda projekt

.


Äntligen är jag igång med mitt breda projekt och jag visar här den första rapporten. För första gången väver jag en matta som är bredare än en gångmatta. Den här trasripsen är ungefär 150 cm bred.











Det är många moment, trådar och trasor innan man kommer igång med att väva en sån här matta. Jag vill passa på att tacka Maggie, Hedda, Bibbi och Ebba som hjälpt mig att dra på, solva och skeda.
Jag är så glad för det fungerar!!!!



Om mitt arbete varit rätt färglöst den här veckan så har Ebba, som praoat hos mig, använt mycket mer färg. Ovan ser ni hennes tredje matta (hon har varit hos mig och vävt 2 gånger förut). I rosengång! Ebba är 11 år, snart 12, och går i femte klass. Fin va! Jag är så imponerad.



Jag kommer att kunna väva ännu bredare till hösten. Imorgon ska jag åka till Motala och hämta den här skönheten som jag köpt via Blocket. Hon är 2,60 cm bred, vilket innebär att jag kommer att kunna väva upp till 2,40 cm. Kolla vävpallen som man kan åka sidledes på. Tjooohoooooooooo!!!
.
Det ska bli så spännande att hämta henne och roligt med en ny utmaning till hösten.
.
Ha en riktigt skön helg!
.
Viktoria

tisdag 24 februari 2009

Med plats för små fynd

.



Det är inte så många trasmattor på den här bloggen för tillfället, mest bara en massa gröna loppisfynd. Här är ännu ett. En liten byrå, som jag tänkte lägga knappar och liknande fynd i från kläderna jag strimlar på vävstugan.
.
Det är inte så att jag lagt ner vävandet. Tvärtom, jag kämpar på med mitt projekt att väva breda mattor. Jag hoppas att jag snart kan visa ett smakprov.
.
Jag hoppas att ni har fått en massa semlor idag!!!
.
Viktoria

torsdag 19 februari 2009

Vinda + nosdjur






Ikväll blir det lite fler bilder, som jag hotat med tidigare, på den gamla gröna garnvindan.
Tänk att man kan bli så förtjust i en gammal avskavd grön garnvinda. Dessutom fungerar den utmärkt!

Nu något helt annat Igår var jag till Eskilstuna. Medan min dotter tränade friidrott i Munktellarenan så passade på att springa över till Remade Sweden. Ett riktigt häftigt ställe med butik, utställningar och utbildning på temat återanvändning och hållbar design. Just nu pågår utställningen Min Djuriska Park där konstnären Eric Langert skapat djur av alla möjliga och omöjliga material.
.
Bild lånad från Eric Langerts hemsida.
.
Här ett nosdjur gjort av gummiduk, brandyxa, isolator och trä.
.
Jag kan verkligen rekommendera ett besök. Kanske en sportlovsaktivitet. Barnen kommer garanterat gilla utställningen och det är helt gratis.
.
Ha ett riktigt bra slut på veckan!
.
Viktoria

måndag 16 februari 2009

Vinnarna är...

.

Tack alla ni som har gissat på mina loppispryttlar!
.
Jag tror att alla hade alla rätt. Svaren jag sökte var stoppsvamp, stöd för blomsterarrangemang och en garnvinda. De som svarat att den gröna glasklumpen är ett pennställ får också rätt för det är vad jag tänker använda den till. En så grön tingest vill jag inte gömma i en vas.

Moster Mjölgumpa, som jag aldrig träffat förut, var först att lämna ett svar, därtill helt korrekt, och det belönas med ett armband. Kul med nya bekantskaper! Men jag tror att jag ska ta ett varv i tygförrådet och leta fram ett tyg från 60- eller 70-talet och väva ett nytt armband till Moster Mjölgumpa.

Dessutom har lotten avgjort att jag ska skicka ett armband till Jenny med den fina bloggen Lilla huset på prärien.

Armbandet är ett av flera experiment med min nya bandgrind. Idén fick jag på Väv 08 där hemslöjdskonsulenterna visade sådana i sin monter. Just det här armbandet är vävt med två tyger så att det blir vändbart.
.
Jag funderar på att göra några sådana till sommarens marknader.
Vad tror ni om det? Feedback mottages tacksamt!
.
Må så gott,
.
Viktoria
ps. Betonghänderna har konstnären Annika Danielsson-Almén gjort.

söndag 8 februari 2009

Gissa på mina loppisfynd?

.

Jag älskar att gå på loppisar men tar mig sällan tid. Igår levererade jag en matta och tog riktigt god tid på mig på hemvägen för att stanna varje gång en skylt annonserade loppis eller liknande. Det märkets att det var länge sen sist. Jag löpte amok och fyllde bilen. Bland annat stannade vi hos en dam som är en fena på knyppling. Hon visar knyppling jämna torsdagar på Svensk Hemslöjd på Sveavägen i Stockholm. Hon har alltid en massa roliga hantarbetessaker. Hos henne köpte jag den söta lilla nåldynan. Broderiet är så litet att det måste gjorts med sytråd. Förra gången jag var hos henne köpte jag den svampliknande tingesten i trä. Vet du vad det är för något?


Där hittade jag äntligen ett emaljerat såpakärl. Tidigare har Karin Lindström fått hjälpa mig med rekvisita till mina mattvättarbilder. TACK snälla Karin! Fast den kan nog hända att jag kommer tillbaka för du har så mycket annat fint också.



Så kunde jag inte motstå den här gröna glasklumpen. Vet du vad den är tänkt att användas till?


Jag är väldigt svag för grönt så det här målade fatet i någon lättmetal fick följa med hem.


Mer grönt. Men det är inte bara därför som jag är extremt glad över den här gamla mackapären. Den kräver lite rekvisita för bättre bilder men det hindrar ju inte att du gärna får gissa vad det är för något?

Jag insåg precis att det här är mitt 100:ade inlägg och därför tänkte jag dra en vinnare bland er som gissar på det tre föremålen. Vinnaren, eller kanske snarare försökspersonen, får ett smakprov av mitt nya vävprojekt. Det är ingen matta och är inte fångat på bild ännu.....
..
....men om du vågar gissa och chansa på vinsten så lämna en kommentar eller skicka ett mail innan nästa söndag den 15:e kl 22.00.
.
Lycka till!!!
.
Viktoria

fredag 6 februari 2009

Fålleri fållera i sjukstugan

.

.
Idag blev det sjukstuga istället för vävstuga. Det är såna tider. Jag har liksom känt på mig att det var våran tur snart och lagt arbete som jag kan göra hemma i soffan på hög. Så idag har jag fållat kanter framför Byggare Bob. Bland annat på den här inte fullt så juliga Julisen.
.
Den har inget hem ännu, men kanske flyttar den temporärt in i en butik i Göteborg om några veckor.

Trevlig helg!

Viktoria

måndag 2 februari 2009

Virkbiten

.


Jag har aldrig virkat, men länge drömt om att kunna. Många gånger har jag suttit med "Stora Handarbetsboken" framför mig och kliat mig i huvudet utan att få till det hela.

I helgen var jag hos min moster och när jag nämnde detta så plockade hon fram virknål och restgarner och så hjälpte hon mig att komma igång. Så kul! Tack Dagmar! På bilden ser ni mina första små försök. Nu kan jag inte sluta och det är ju inte helt lyckat när jag borde fålla mattor...

Gillar ni virkning så måste ni besöka Annas Alster och se hennes fina skapelser.
.

Ha en riktigt bra vecka!
.
Viktoria

ps. Ok, jag använde virknål i höstas för att sammanfoga en stor matta.