torsdag 21 januari 2010

Igång

.

.
Längst in i vävateljén står hon, min bronto-vävstol. Nu är jag igång på allvar.
.

.
En Glimåkra, som kan väva 240 cm breda mattor. Frågan är om jag kan? Armar och ben räcker inte till, men det finns en massa fiffiga hjälpmedel.
.
Fäst i slagbommen finns en stropp. Drar man i stroppen och samtidigt håller slagbommen ifrån sig så åker två träbitar upp som håller bort slagbommen åt mig.
.
Tramporna sitter monterade i en smart ställning med ett spaderformad träbit längst fram. Under träbiten skjuter jag in aktuell trampa.
.
Så är armar och ben fria att skyttla. Från den ena sidan till den andra kan man åka på en pall med en sits på räls, dvs om man inte är så kort i rocken som jag är för då får man stå och gå och väva. Det är rena rama gympasset. Så roligt!
..
Oups, tramporna är monterade i fel ordning.
.

.
Och sakta men säkert växer det fram gåsögon.
.
Må så gott!
.
Viktoria

9 kommentarer:

Mikaela sa...

Ser underbart ut!!! Vävstolen ser praktiskt ut... Just nu väver jag badhanddukar i en vävstol som bäst skulle passa i en brasa... Verkligen katastrof! Tar bort glädjen av att väva en aning... Hoppas väven är mer medgörlig nästa gång jag sätter mig ner :)

Annika sa...

Vilken skönhet...:) din brontovävstol... fiffiga lösningar man gjort för bom o trampor.... har använt sandsäck till trampor men det är lite krångligt...:) dina tips ska jag visa för "sneckern" så kanske det kan bli nåt ..... har fått ordning på min plädväv nu äntligen så nu ska det bli..... står också o väver fast stolen bara är 150..... dina rosengångsmattor är ju bara för fina..... underbara färger.... o gåsöga blir också helt perfekt i din jeansmatta... stadigt o bra.... ha det så gôtt i hälja.. Kram Annika

Anonym sa...

Det kommer att bli en kanonfin och stadig matta i gåsögon och jeanstrasor.

Vilken supervävstol, fiffiga uppfinningar. Ibland brukar det sitta en metallplatta i botten på slagbommen så att man inte behöver slå så hårt utan bommen gör jobbet.

Birgitta sa...

Hej! Vad fint du har det. Roligt att du är igång i din Bronto. Det är ofta man står och väver. När jag var på praktik och vi vävde röllakansmatta så stod vi två bredvid varandra och jobbade på varsin halv. Gåsögon är bland det roligaste att väva och om jag väver trasmattor blir det gärna i gåsögon.
Ha det så gott i din nya atelje.
Kram Birgitta

Anonym sa...

Hej, jag tycker ockå om att väva med jeanstrasor det är en bra material .
Vävstolen är jättefin !

Kram Patricia

Efwa - Medea sa...

Så fin den ser ut och fiffig. Häftig atelé ni skaffat er. Önskar dig verkligen lycka till.
Jeansmattan kommer nog bli superfin.

Ulla sa...

Wow, vilken vävstol och vilket arbete! Jag önskar dig lycka till och väntar på ett fint resultata ännu en gång. Dina gåsögonmattor är så fina. Själv är jag en glesripsvävare på senare tid men inspirationen kommer när man ser dina alster.Bronto imponerar men lockar inte då den behöver sin man/kvinna och ett riktigt utrymme. Det är dock väldigt trevligt att följa ditt arbete.

Anonym sa...

GRATTIS till din nya stora vän! Hoppas ni får många goda år tillsammans. Ser fram emot att få se resultaten.

Lycka till i de nya lokalerna.
Kram Eva-Mari

Meta Skoglund sa...

Wow, wow, wow...
vilken fantastisk lycka jag hör dig beskriva din nya färdigmoterade mattvävstol med och jag har full förståelse. Det är också min dröm att få ha/väva på en sådan vävstol. Såg en för första gången på Grebbestads Folkhögskola för några år sedan. Nu när jag kom tillbaka dit i januari och återsåg den blev jag lika lyrisk en gång till.
Det kommer med all säkerhet att bli de mest ljuvliga mattor ur denna med tanke på allt fint du väver.
Tack för berömmet förresten! Blev glad!I morgon kommer nog en bild på hela mattan för jag klippte äntligen ner den här i kväll.
Hälsningar från ett snöigt, isigt, ännu mera snöigt och kallt Göteborg.
/Meta