måndag 21 juli 2008

Båtar

. Så här mitt i semestern har jag inte vävt något nytt som jag kan visa. Istället har jag plockat fram bilder på några båtmattor som jag tycker är somriga och som jag inte tror att jag visat tidigare.

Den första båtmattan vävde jag till en vän som ville ha en matta i familjens segelbåt. Endast måtten var förbestämda. Jag hade länge funderat på inplock och mattan ovan blev mitt första experiment i tekniken. Jag tror att mattan är någonstans i den åländska skärgården just nu.

Efterföljaren fick kvistränder istället för vågmönster i rosengång och lite ljusare trasor. Den här mattan hade när den såldes på Ateljé Nymålat förförra veckan tvinnade fransar. Mattan skulle bli en bröllopspresent. Skojigt tycker jag! Vad jag vet är det andra mattan jag vävt som blivit bröllopspresent.

På tal om Ateljé Nymålat så är det dags för årets sista Kreativt Kafé på lördag den 26 juli.


Här är två helt olika mattor, men som till stor del innehåller samma trasor, blå- och vitrutig lakansväv.

Beskrivningen till den här mattan har jag hittat i en underbar vävbok som heter Trasmattor och andra inslag av Tina Ignell. Tekniken är panama (en variant av tuskaft) och trasorna möts i rölakanteknik och vänder i varje inslag.


I midsomras levererade jag de här två små smala båtmattorna. De beställdes för ett sommarstugekök. Återigen hade de fått en bård i rosengång. Nu som en ordentlig våg. Skillnaderna mellan mattorna beror förstås på vad jag har solvat vid vävtillfället.

Just nu har jag ingen båtmatta i lager så det blir till att väva nya efter semestern.

Så vill jag passa på att tipsa om en ny blogg som handlar om Stora MattTvättardagen i Mariefred som går av stapeln lördagen den 23 augusti.

Ha en skön sommar!

Viktoria

ps. Det här är den andra mattan som blivit bröllopspresent.


2 kommentarer:

Annika sa...

Hejsan!!! Vilka underbara sommarmattor du visar oss idag då.... Kan förstå att de säljer... Till båtar....mmmm Blir ju kanon... O du... den sista där... går inte av för hackor.... älskar som du vet rips.... Kramiz Annika

Mikaela sa...

Vilken underbart inspirerande blogg!! Helt stum av beundran har jag gått bakåt och lusläst alla dina inlägg! Vilka vackra mattor, vilka härliga mönster! Och kuddfodralet du vävt, det senare i grönt, helt underbart!! Ett sånt är högt uppe på listan av vill-ha-saker just nu ;) Kliar i fingrarna nu så här inför vår kurs start :)