fredag 5 september 2008

Ett fantastiskt arv

.
För några veckor sedan var jag hemma hos Monica och Sigge för att hämta mattrasor och titta på Sigges mors stora produktion av trasmattor. Imponerande! En produktion som sträcker sig över närmare ett sekel. De senare mattorna (ovan) var enkla i tekniken.


De tidiga var dessto mer avancerade. Har ni sett något så vackert! Jag tror att det är bunden rosengång på många skaft? Kanske åtta? Jag tror inte att det är gåsöga även om det ser ut som det? Om det är någon som vet så skulle jag vara mycket tacksam för informationen. För det här är något som jag verkligen skulle vilja kunna väva.Mattan ovan tycker jag var mycket rolig att stifta bekanskap med. Det ser ut som rips och får nog klassificeras som en rips men rutorna skapas av att man solvat med en respektive två trådar och tre trådar i rör. Det är alltså inte olika färger på varp eller inslag utan en eller två varptrådar. Mycket häftigt!


Jag lämnde Monica med ca 70 kilo färigklippta mattrasor. Bara det en skatt! Och förståss en massa inspiration och fast besluten att kunna väva som Sigges mor.

Monica och Sigge många tack!

Må så gott,

Viktoria

1 kommentar:

Morfars bod sa...

Vilka mattor,förstår att du brinner
för det här, själv var jag dum nog att inte lära mig väva, trots att min
farmor var så duktig. Det ångrar jag idag. Men du är fantastiskt duktig.
Får ägna mig åt annat pyssel istället.
Mvh,Vilda Tanten
www.vildatanter.blogspot.com